Karavan Camı Seçimi ve Montajı
Karavan camı olarak hangi camı tercih ettiğimizi ve karavan camı montajını nasıl yaptığımız hakkında bilgiler.
Kullanılan Malzemeler
Merhabalar,
Karavan camını nasıl montaj ettiğimizi anlatmaya başlamadan önce karavan camı olarak hangi camların kullandığından bahsedelim.
KARAVAN CAMI TÜRLERİ
Amortisörlü Karavan Camı
Karavan camı olarak Pleksi, PMMA (Akrilik Cam), Pet-G levha veya Fiberglas malzemeleri kullanılarak yapılan, Türkiye’de genelde Amortisörlü Karavan Camı diye adlandırılan ve fotoğrafta göründüğü gibi yukarıya doğru açılan camlardır.
Sürgülü Minibüs Camı
Bizim karavan yapımında kullandığımız karavan camı, Sürgülü Minibüs Camı diye tabir edilen sürgülü cam oldu. Fotoğrafta göreceğiniz gibi çeşitli boyutlarda yaptırıp istediğiniz planladığınız yere montajını yapabilirsiniz.
Lomboz Camlar
Lomboz türü camlar genelde gemilerin kamaralarında havalandırma olarak kullanılan yuvarlak pencerelerdir. Karavan yapımında kullanırken genelde küçük boyutluları banyo havalandırmasında tercih ediliyor. Fotoğraflardaki gibi minik dikdörtgen, oval ve yuvarlak çeşitleri var.
Bizim karavan’a dönüştürmek için aldığımız aracımızda sadece arka kapıda 2 adet cam bulunuyordu. Karavan Planımızda gördüğünüz gibi iki adet büyük cam ve yatak kısmı için bir adet küçük cam düşünüyorduk. Fiyat ve performans olarak değerlendirdiğimizde tercihimiz sürgülü minibüs camı oldu. Biz karavanı yaptığımız zaman araştırmalarımızda uygun fiyata kaliteli karavan camı bulamadık. Kalitesiz birkaç adet denk geldi fakat tercih etmedik. Zaten marka diye geçen karavan camlarından almaya kalksak 500-1000 dolar arası fiyatlarla karşılaştık. Uyduruk karavan camı almaktansa sürgülü camı tercih ettik.
Daha önce söyledik mi bilmiyorum fakat karavan yapım aşamasında maddiyat ve kaliteye dikkat ediyorsanız bir ürünü almadan önce en az iki üç yerden fiyat sormanızda fayda var. Biz karavan camı olarak sürgülü minibüs camı tercih ettik fakat onu da öyle gidip camcıya şunlar yapılacak dediğimizde biraz şaşırdık. O yüzden bazı parçalar için bölgenizde bulunan esnaflara gitmeden önce muhakkak araştırma yapınız. Firma olarak isim vermeden fiyatlar üzerinden örnek vermek gerekirse; Alanya’da bulunan oto camcıya gidip 1 adet sürgülü cam için 750 + KDV fiyat aldık. Bunun çok olduğunu internette daha uygun fiyatlara olduğunu söylediğimizde tabi ki biraz küçümseyici tavırla onun özel yapışkanı var vs. gibi cümlelerle açıklamada bulundular. Biz internetteki araştırmalarımız sonucu iletişime geçtiğimiz firmadan 3 adet camı 1085 TL + 200 TL kargo olarak toplamda 1285 TL ye satın aldık.
- Sağ Arka Cam Yatak Başı 95x25cm
- Sağ Ön-Açılır Cam 1400x665 cm
- Sol Orta- Açılır Cam 1360x665cm
Siparişi verdikten sonra iki hafta içerisinde firma camları hazırlayıp güzelce paketleyip gönderdiler.
Aldığımız camlardan küçük camın onay kodu yoktu üstünde. Bazı bölgelerdeki TSE inceleme sırasında bu cam kodlarına dikkat ediyor diye duymuştuk. TSE inceleme sırasında sorun yaratır mı diye endişe ettik fakat şansımıza ona dikkat etmediler.
KARAVAN CAMI MONTAJI
Montaj Hazırlığı
Siparişini verdiğimiz tüm malzemeler geldikten sonra ilk işimiz montaj yerlerinin açılması oldu. Camların oturacağı iç çerçevenin ölçüsünü alıp önce kalem ve metre ile düzgün bir şekilde çizdik. Spiral diye tabir ettiğimiz taşlama makinesi ile çizdiğimiz yerlerden düzgünce kestik. İş güvenliği olarak tavsiyemiz hem spirali hafif tuttuğunuzda sekip bir yerinizi kesebilir hem de metali keserken çıkarttığı parçalar gözünüze kaçıp geri dönüşü olmayan zarar verebilir. O yüzden kullandığınız aletleri sıkı tutup eldiven ve gözlük gibi koruyucu ekipmanlar ile kullanmanızda fayda var.
Kesme işlemi bittikten sonra, kenarları eğe kullanarak saçaklardan temizleyip düzelttik. Eğeleme işlemini yaptıktan sonra kenarların paslanmaması için antipas boya ile boyadık.
Boya kuruduktan sonra camcıdan aldığımız cam fitillerini kestiğimiz alana göre ölçüp taktık.
Montaj İşlemi
Montaj işlemine geçmeden önce tek başınıza montajı yapmanın güç olacağı için yanınızda birilerinin olmasını tavsiye ederiz. İlk olarak camın oturacağı kısmın kenarlarına yani mastik(Dayson Extra Siyah PU Mastik) sıkacağımız yerlere Sika Primer adı verilen astar uyguladık. İnternetten aldığımız bu astar yüzey ve yapıştırıcı(mastik) arasında bir bağ oluşturuyor. Bunun yerine mastik tutsun diye hafif bir zımpara atıp uygulayanlarda var. Primer’in uygulamasını kendi içinden çıkan ve kulak temizleme çubuğundan hallice küçük bir fırça ile yaptık. Primer’i diğer bölgelere uygulamaya başlamadan hemen kuruyor zaten. Primer’i sürdüğümüz bölgelerin üzerine sıktığımız bolca mastikten sonra camı düzgünce yerleştirip bantladık. Tüm camlara aynı işlemleri uyguladık. Sanırım bantlama işini korkumuzdan biraz abarttık.
Karavanı yaptığımız sıralarda havalarda yağış olduğundan test etme şansımızda oldu. Eksik olan kaçıran yerlere mastik desteği yaparak diğer aşamalara geçmeden tamamen su geçirmez hale getirdik. Bizim tavsiyemiz diğer adımlara geçmeden elinize hortumu alıp şöyle bir gezdirin.
Karavan yapımında karavan camı montajından sonraki adımımız elektrik tesisatı olacak.
Bizden haberdar olmak için bizi @zencefilvanlife olarak instagram hesabından takip edebilirsiniz.
Tekrar görüşmek dileği ile…