Karavan yapımı için en uygun araç ?
Karavan yapımı için en uygun araç, karavan sigortası, yasal süreçler, araç alım sürecinde dikkat etmeniz gerekenler, araç ekspertiz ve karavan dönüşümüne başlamadan araç bakımı hakkında bilmeniz gerekenler.
Merhabalar,
Karavan yapımı sürecinde yaşadıklarımızı anlatacağımız yazı dizisini “Karavan Yapımı” başlığı altında topladık. Yapım sürecindeki adımlardan ilki tabi ki araç alım süreci. Bu yazımızda karavan çeşitleri neler, neden motokaravan seçtik, karavan için araç seçerken nelere dikkat ettik ve alım sürecinde neler yaşadık onlara değineceğiz.
Karavan için en uygun araç hangisi?
Karavan için en uygun araç şu marka bu model tabi ki diyemeyiz fakat en azından araç seçimini yapmadan önce tüm seçenekler hakkında bilgi sahibi olmanız sonucu etkileyecektir. Öncelikle karavan yapımı için araç seçmeden önce ihtiyaçlarımızı ve önceliklerimizi belirlememiz gerekiyor.
- Tam zamanlı mı yaşayacaksınız yoksa kısa tatillerde mi kullanacaksınız?
- Karavanda kaç kişi yaşayacaksınız?
- Karavanda yaşayacak kişilerin fiziksel ölçüleri?
- Konaklayacağınız veya gezeceğiniz bölgeleri ve seyahat sıklıklarını yüzeysel olarak düşünmesiniz.(Bunu (offroad) kötü yol şartları veya (stealth camping) izin olmayan yerlerde gizli olarak konaklama olarak düşünebilirsiniz)
- Sabit yatak ve oturma bölümü, banyo, tuvalet sistemi, teras gibi karavana uygulamayı düşündüğünüz özellikleri ilk başta belirleyin her ne kadar onlarca kez değiştirecekte olsanız da, araç seçimini etkileyecek ölçüde özellikleri belirlemeniz gerekiyor.
Bunlar gibi soruları kendinize göre çoğaltıp, önceliklerinizi belirleyerek araç seçimi yapmadan önce kendinize sormanız gerekiyor. Bunların dışında tabi ki bütçe ve elinizdeki imkanlar seçeneklerinize etki edecektir.
Karavan çeşitleri
Karavanları motokaravan ve çekme karavan olarak iki ana grupta düşünebilirsiniz ama seçiminizi etkileyecek olan kısım alt gruplar. Motokaravan’a dönüştüreceğiniz araçlarda VW T3’ten School Bus diye tabir edilen eski okul otobüslerine kadar birçok ölçüde marka ve model var. Yine aynı şekilde çekme karavanlarda 750kg altı (Ruhsat gerektirmeyen) karavanlardan beş tekerlekli veya konteyner kullanılarak yapılan çekme karavanlara kadar birçok çeşit var. Biz motokaravan düşündüğümüz için dönüştürebileceğimiz marka ve modelleri incelediğimizde Türkiye’de en çok dönüşümü yapılan araçları şöyle listeledik;
Fiat Ducato-Peugeot Boxer-Citroen Jumper
Ford Transit
Iveco Daily
Mercedes Sprinter
Volkswagen Transporter
Volkswagen Crafter
Volkswagen Volt
Bunların dışında Peugeot J9 veya Iveco Otoyol modelleri gibi eski minibüsleri motokaravan’a dönüştürüp kullanan ve memnun olan kişiler var. Sonuçta önemli olan ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi belirleyip elinizdeki imkanları kullanarak yaşayacağınız deneyimi en iyi hale getirmek.
Biz karavanda 2 kişi ve Piggy (Beagle cinsi evcil hayvanımız) olarak üç can yaşıyoruz. Boylarımıza da uygun olduğu için PSA Grubunda yer alan 2009 Model 15m3 Fiat Ducato araç aldık. Biz iç tasarım olarak yatağı ve oturma alanını sabit yapmayı düşündüğümüz için genişlik olarak en geniş araçları değerlendirdik. Aslında 15m3 veya 17m3 PSA grubunda yer alan Peugeot Boxer, Citroen Jumper veya Fiat Ducato marka araçlardan birini düşünüyorduk. Şansımıza Alanya’da güvenilir bir yerden bulduğumuz ve temiz olduğunu düşündüğümüz 15m3 Fiat Ducato aracı satın aldık.
Araç alırken nelere dikkat etmek gerekiyor ?
Karavan yapımında kullanacağınız en uygun aracın marka ve modelini belirlediniz, şimdi aracı almadan önce ilanları gezerken veya galerileri gezerken dikkat etmeniz gereken birkaç durum var.
Öncelikle alacağınız aracın 5 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Yoksa mevzuata göre ödemeniz gereken ÖTV %145 civarında fazla oluyor.
Karavana dönüştüreceğiniz ikinci el aracı eğer güvenilir bir yerden almayacaksanız almadan önce işinin ehli bir usta bulup göstermeniz ve ekspertize göstermeniz gerekmektedir. Bu nedenle kimseyi tanımadığınız bir şehirden 3-5 bin lira ucuz araç alacağınıza bulunduğunuz bölgeden veya güvendiğiniz yerden almak dolandırma ihtimalinizi en aza indirecektir. Biz aracı almadan önce çok araştırdık ve bekledik son olarak daha temiz görünen İstanbul’da bulunan uygun fiyatlı araç yerine Alanya’da Fiat servisinde bulunan aracı satın aldık.
Karavan yapımı için araç alım süreci nelerdir ?
- Gönlünüze göre aracı buldunuz aracı satın almadan önce ekspertize ve ustaya gösteriyorsunuz.
- Eğer araçta bir sorun çıkmadıysa ve satın almaya karar verdiyseniz; Kimliğinizi yanınıza alıp satıcı ile birlikte notere gidiyorsunuz. Parayı satıcıya ödüyorsunuz ve aracı üzerinize alıyorsunuz. Bu aşamada notere işlem ücreti olarak biz 224,00 TL ödedik.
- Aracı satın aldıktan sonra 10-15 gün içerisinde zorunlu trafik sigortanızı yaptırmanız gerekiyor. Bizim aracımız ruhsatta N1 (Kamyonet) olarak görünüyor, sigortayı yaptırdığımızda ilk aşamada ödediğimiz miktar 1.457,00 TL oldu. Bu arada ek bilgi olarak daha önce karavanımız, arabamız veya kamyonetimiz yoktu. Sanırım daha önce sahip olduğunuz araçlar veya karıştığınız trafik kazaları sigortanıza etki ediyor.
Bu aşamadan sonra karavan yapımındaki yasal süreci “Karavan Ruhsat Alımı ve TSE işlemleri” olarak ayrı başlık altında toparlayacağız.
Karavan dönüşümü yapılacak aracın bakımının yapılması
Biz karavanı alım işlemlerini hallettikten hemen sonra yapım aşamasına geçmeden önce hemen sanayinin yolunu tuttuk. Bu süreç sanayide geçireceğimiz 2 aylık sürecin başlangıcı oldu. Aracımızda sorunlar çıktı diye değil fakat daha önce sanayide çok az vakit geçirmiş kişiler olarak kerestecisinden, demir ustasına ve özellikle hırdavatçılar olmak üzere bir sürü ahbap edindik. Bol bol sanayi tostu yedik ve sanayi çayı içtik.
Aracımızı aldıktan sonra bizim satın aldığımız aracın daha önce bakımlarını yapan özel servise gidip tüm bakımlarını yaptırdık. Zaten aldığımız araçta büyük bir sorun yoktu yağ değişimleri ve ufak tefek bakımları yapıldı toplamda 500,00 TL’lik bir harcama yaparak oradan ayrıldık. Daha sonra aracımızın kapılarında bulunan fitillerin çoğu eskimişti onları değiştirmek üzere camcıya gittik. Camcıdan aldığımız çelik kanallı kapı fitillerini değiştirdik.
Biz ortalama bakım adımlarını aşağıdaki gibi sıraladık;
- Klima gazı / Polen Filtresi
- Lastik Kontrolü (Yazlık Kışlık)
- Araç Akülerinin Durumu
- Yağ Bakımı ve Filtresi
- Hava Filtresi
- Amortisörler (Yağ Kaçırma vs.)
- Fren Balatası - Disk - Fren Hidroliği
- Rot ve Balans Ayarları
- Triger Kayışı
- Kapı fitillerinin kontrolü
Bir sonraki yazımız karavan yapımında en önemli adımlardan biri olan planlama ve araştırma süreci. Bizden haberdar olmak için bizi @zencefilvanlife olarak instagram hesabından takip edebilirsiniz.
Tekrar görüşmek dileği ile...